Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej kultowych na całym globie. Dziś skosztować wolno jej nie jedynie w słonecznej Italii – jak prawdziwe grzyby po deszczu wyrastają restauracje, które w menu mają włoskie specjały. Co kochają jeść pierwotni Włosi?
Co jest w największym stopniu specyficznym włoskim daniem?
Z trudem wyimaginować sobie kuchnię włoską bez pizzy. Większości z nas to właśnie pizza jednoczy się z Włochami. Ubóstwiają ją również sami Włosi.
Perfekcyjna serwowana jest w restauracjach funkcjonujących w Neapolu, jaki nie bez powodu charakteryzowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże wyśmienitego dania. W największym stopniu znana pizza to naturalnie Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Dobra pizza powstaje ze specjalnej mąki i wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy możliwa jest kuchnia włoska bez past?
Mówiąc o tym, co w samej rzeczy kochają jeść Włosi, nie wolno zapomnieć o makaronach. Niektórzy pokuszą się nawet o sformułowanie, że to na makaronach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. Najbardziej włoskie jest oczywiście spaghetti. Długi, dosyć cienki makaron łączy się z różnego rodzaju sosami. Ważne jest, by nie był on rozgotowany. Al dente, innymi słowy odrobię twardy – taki powinien być dobrze ugotowany makaron wedle Włocha. Inne kultowe włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one odmianą i sposobem podania.
Włoska kuchnia jest niezwykle urozmaicona. Poświęcić wolno jej w samej rzeczy długie opowieści. Na szczególną uwagę zasługują też słynne gnocchi lub ravioli. Bez względu jednak na to, po które danie sięgamy, jesteśmy w stanie być pewni, że urzeknie ono głębią smaku i aromatu.