Dobra włoska kuchnia
Chcesz dobrze zjeść? Wśród licznych alternatyw, które oferuje kuchnia europejska powinno się zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że kuchnia włoska to bogactwo aromatów, kolorów oraz spora porcja składników odżywczych.
Tradycyjne włoskie przyprawy
Naszym rodakom włoska kuchnia, kojarzy się prawie zawsze z makaronem i pizzą i czasem z winem. Podczas gdy włoskie dania to też takie smakołyki jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Klasyczne włoskie posiłki
Makarony są bazą włoskiej kuchni. We Włoszech gotuje się pasty w dziesiątkach form. Praktycznie trudno wymyśleć składniki których nie da się dołączyć do tej potrawy. zobaczcie jaka fajna restauracja Ryby, dodatki mięsne oraz rożnorodne przyprawy, powodują, że makarony nie są w stanie się przejeść.
Kolejnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech lecz ze starożytnej Grecji. Znana jest jednakże jako włoska potrawa. Dobra pizza włoska powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz mała ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to margharita z mozarellą. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być „fit”.
Włoskie dania to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To też risotto, tortellini, minestrone oraz liczne desery – np. granita czy zabaglione. Odwiedzając restaurację włoską nie warto zapominać o winie czy o dojrzałych serach- gorgonzoli, mascarpone i grana padano.
Zobacz film